Skip to content

Debreceni BMW gyár  – Ipar 4.0, fenntarthatóság és társai

Ebben a cikkben bemutatom, hogy a sajtóanyagokban és a fősodratú médiában előszeretettel használt kifejezések, mit jelentenek a gyakorlatban. 

Az Ipar 4.0, a negyedik ipari forradalom magyar jelölése. A manapság sokat hangoztatott kifejezés annyit tesz, hogy sok robotot alkalmaznak, amelyek a belső 5G-s hálózatnak köszönhetően, állandó kapcsolatban vannak egymással. A gyáraknak elkészítik a számítógépes változatát, hogy a virtuális, azaz a látszólagos világban teszteljék a működésüket (ikresítés). A termelés szinte minden területét mérik, elemzik, ezért hihetetlen mennyiségű adattal dolgoznak (Big Data). Mindezt összefűzik a gyártási folyamatokkal, szállítással, alkatrész ellátással és a vevő elégedettséggel. Körül-belül ez az Ipar 4.0, ami természetesen meg van hintve környezetvédelemmel és fenntarthatósággal. 

Erről a témáról nagy valószínűséggel lesz majd több részes anyagom a Pedróval. Ezt is – hasonlóan az önvezetéshez – alaposan körbe fogjuk járni, mert szerencsés, ha minél többen tudnak róla. Az IT-s karrierről szóló Pedrós eszmecsere is valamennyire ide kapcsolható. Nem beszélve az új podcastemről, amiben megtudhatod, hogy IT szakemberként miként tudsz külföldön igen szép pénzeket keresni. 

Tanulás, oktatás

2024-ben elindul a próbagyártás, hiszen a debreceni BMW üzem, már felvette az ezredik munkatársát. A közvetlenül termelésben dolgozók többsége, már jó ideje németországi gyárakban töltik képzési idejüket. A Képzési Központban pedig elkezdődött a duális programban résztvevő első 100 diák oktatása, és az új évfolyam kiválasztása már folyamatban is van. A bajorok nem álltak meg a középiskolai szintnél: tavaly a Debreceni Egyetemmel (DE), az oktatás, tudomány és a kutatás-fejlesztés területére kiterjedő együttműködési megállapodást írtak alá.

„Minden tréning és képzés a jövőbe történő befektetést jelenti. Különösen, ha fiatalokról van szó. Hiszen ők a munka világába lépve, új szemléletükkel saját karrierjük mellett a már meglévő folyamatokat és technológiákat is aktívan formálhatják.” Az előbbi szuper hivatalos megfogalmazás az oka, az oktatás terén történő nagyfokú aktivitásnak. Meg persze az, hogy legyen a debreceni gyárnak képzett munkaereje, minden területen. 

Már működik a gyár…

A próbagyártás pár hónap múlva indul, a futószalagokról pedig jövőre legördülnek az első vevőknek készült autók. Ennek ellenére, a gyár már jó ideje termel…  A képzavarra a megoldást az adja, hogy a debreceni BMW gyár, a látszólagos világban már javában működik… 

A virtuális térben történő előzetes működtetés azért szükséges, hogy mire a gyártósorok elkészülnek, akkor a helyszínen ne kelljen ”rögtönözni” és megváltoztatni a dolgokat. Ennek köszönhetően az egész termelési folyamatot alaposan letesztelték, hogy a gyakorlatban is jól működjön. Kiküszöbölve a szimuláció közben észrevett hibákat. 

A felhőben történő gyár működtetéskor, felhasználták a BMW számos üzemében szerzett tapasztalatokat. Köztük a lipcseit is. Az előző írásomból azt is megtudhatjátok, hogy a világhírű építésznek, Zaha Hadidnak mi köze a BMW hazai gyárához! 

Kulcsszó: fenntarthatóság és környezetvédelem

A BMW hazai üzeménél, szerencsére ezekre is sok példát találni. Az egyik, hogy a Bokréta ünnepnél – azaz mikor az épület falai elérték a legmagasabb pontot és kezdődhet a tető építése – nem a megszokott levágott gallyakból készült „csokorral” vagy „fával” ünnepeltek. Hanem föld labdás facsemetével.

Az odafigyelés a környezetre, minden területre kiterjed. Még arra is, hogy a tavalyi Virágkarneválon, elektromosság hajtotta a gyár felvonuló autóját, amelyen több, mint 1000 élő hortenzia volt látható.

Az ebédlőben és a nyitott irodákban a bútorok és a berendezési tárgyak fából készültek, mert ezeknek a visszaforgathatósága a legkönnyebb. Jelentéktelennek tűnhet, de az egész gyár adminisztratív rendszere, szinte teljesen papír mentesen működik… A kommunikáció az irodákban és a gyártósoron, az 5G-s belső hálózatnak köszönhetően villámgyorsan történik. Az energia felhasználás is rendkívül tudatos, egyre több zöld energiát alkalmaznak. 

AutóSámán

Képek: BMW